Navigation Menu+

Szexen túl

Androgün szex plakát

Mi van a szexen túl? Barátságos gömböcskék – legalábbis Origenész szerint. Az androgün egy görög mitológiai fogalom, magyarul: Férfinő. Egymásra vágyódó valakik nagy-nagy szerelemben összenőttek, és mint ilyen kettős lény, igen vidámak. Aztán felsőbb hatalmak szétvágták őket, de ők újra s újra vágyódnak összeforrni, ez a szerelem. Ha megtalálják egymást újra, az milyen jó, ha nem, az milyen szomorú. Talán épp sikerült, és ezt ábrázolom itt?

Szimmetrikus, középen lebegő, viháncolást sejtető… valahol azt az ellenpilinszkys mondatot rejti, hogy Ki eszelhetne ki nálam szexuálisabbat? Csakhogy ez átcsúszik utópiába vagy filozófiába. Nemek felettiség, molekuláskodás… de vajon ezzel az erotikus mizériák ki lettek pipálva? Egy zárt rendszer, másik energiaszinten, beteljesülve – akkor most erotikus, vagy nem?

Egyszer ezt a képet egy megrendelő hölgynek is bemutattam, aki annyira nem értett egyet vele, hogy miközben velem beszélt, tenyerével letakarta az asztalon heverő printet, mintha mondjuk engem, mint megrendelőt zavarna egy monokinis lány fotója egy szakmai konzultáció során, és ezért zavaromban letakarom azt ott neki (bár nem tudom, itt mit kell letakarni?). A hatást tehát elértem, bár nem ott és nem úgy. (katt a képre)

Az androgünség eredeti mitológiai leírásában a megkapó az, hogy ezek a lények egykor, egy szép világban mint megnyugodott, egybeolvadt párok éltek, és gömbölyűek voltak. Ez az értelmezés nem keverendő a fogalom ma elterjedt hermafrodita értelmezésével, nem a két nem felcserélhető verzióiról, hanem két lény tökéletes összeolvadásáról van szó eredetileg. Ezután mit mondhatnánk a Gyönyörök kertjéről? Gömbből ott sincs hiány. Bosch képén látni, ahogy a pasi beinvitálja a buborékba a nőt, azzal az arckifejezéssel, hogy Na, szállj be a sportkocsimba, szívem!

Jó, de mi is az a szívmotívum? Motívumként semmi köze az anatómiai szívhez, az androgünséghez viszont nagyon passzol, két egymásra forduló, összeolvadni kész gömb, vagy gömbfél. ♥ Meg persze női tompor. ❤ Tehát, ha lehet mondani, ennél szexuálisabbat a maga szimbolikus értelmében nehéz kieszelni. Pont az összeolvadás legjobb pillanatát kapva el, utána nyilván unalmas piros korong marad (félreértelmezve: a beteljesült szív japán zászló?). Mindezt ábrázolni pedig elvetélt, vakmerő vállalkozás; nem furcsa, hogy nincs normális barokk androgünfestmény?

A görögök is átsiklottak az androgün-szexualitás anatómiai részletein: gömbről van szó, és legyen ez elég. Hát nem elég vonzó? Néha a gömbkamerák képviselik pl. a leképezési képességek csúcsát: “isten szeme mindent lát”, teljesség kívül-belül. De most nem a gömbformák istenítésével kéne terhelnem a Kedves Olvasót, bár a szappanbuborék eleganciája is nagyon komolyan foglalkoztat, inkább az a szexfeletti kérdés foglalkoztat, hogy az androgünöknek maradnak-e céljaik, vágyaik.

Mert androgünnek lenni elsősorban műfaj. A nemek-felettiségben gondolkodnunk nekünk, nemektől meghatározott identitású lényeknek igen nehezünkre esik: én most, mint férfi írok, s gondolataim egy férfiéi. Lehet a nemváltással játszani, mint az Aranyoskámban, és lehet ezt valahogy elviselni, ahogy Divine tette, de a nemek fölött lebegve, mintegy “impotens” bíraként nehéz lenne filozofálni.

Érzelmileg, sőt, mirigyek/hormonok tekintetében bevonódni valamibe, ez nem minden korban divatos. Ma épp igen. Korról korra változik az érzékek vagy az elméletek primátusa. Cselekedeteik viszont a mi számunkra nem lehetnének erotikusak/szexuálisak, mert mi csak a férfi-nő viszonyt bírjuk elképzelni – arra vannak szavaink -, ezt a megvilágosodottabb szintet nem igazán.

Az androgün az üdvözültséget is eszünkbe juttathatja. Aki beteljesedetten boldog, vágyhat még valamire? Mert szerintem igen, miért is ne? Ha lennének androgünök, és egy mezőn futkoshatnának, lehet, hogy találnának valami vonzót egymásban, lehet, hogy sikerülne egybeolvadniuk, és így egyre nagyobb, egyre stabilabb energiaszintű lények keletkeznének? Vagy mégsem? Hiszen nem lehetnek még gömbebbé. Ez tehát valami titkot feltételez, és eme titok, vagy ama vágy átadásához célszerű eszköznek bizonyulhat az íj meg a nyíl, ahogy azt Cupidótól ismerjük. Talán épp azon ügyködnek, hogy igyekezzünk és tartsunk velük.

Facebook