Navigation Menu+

egy kis nagyfesz

fent a feszültségen

Az utolsó gondolatfoszlányokból lesznek az elsők. Ott kell lenni, rajta, akár ésszerűnek tűnik, akár nem. Kockázat, odaidomulás. A segédmunkás, a bohóc és a kreatív igazgató totál átfedik egymást. Az állandó problémamegoldás nem számít tervezésnek, a tervezés nem lehet rutin, nem lehet fél kézzel, nem lehet állandó feszültség alatt. A nagyfesz az ideghősök mindennapisága, a múzsa inkább gyengeáramú.

De egy vezető nem lehet gyenge, a nagyfeszültségben viszont nem érezni a mikroáramokat. A feszültség bárkiből kihozza az állatot, vagy csak egyszerűen kiéget, az érzékeny részleteket el lehet felejteni. A stresszes embernek van pénze a legdrágább pármai sonkára, cserébe viszont nem érzi az ízeket, van neki egy félmilliós hangfala, cserébe nem tud a zene hullámhosszára megérkezni, mert belealszik. A nagyságba belevész a kicsiség: a kétféle feladat nem igazán passzítható össze, a vezetés is tervezés, és hatalmi élmény, az alkotás viszont másféle hatalom. Ami érdekes, az nem hatalmas, ami finom, az nem azt jelenti, hogy tonnaszám gyártották le. Azt is jelentheti. De egyszerre lenni a gyártósornál és a szépség laborjának magányában, nos, ez hosszú távon nem megy. 

(katt a képre)

Hérakleitosznál az út föl és le ugyanaz. Az a lényeg, hogy ahhoz, hogy valaki művésznek mondhassa magát, igazán nem sok kell, de ahhoz, hogy egy jól működő termék mögé odaállhasson, feltételek sokaságának kell teljesülnie. feltételeknek, amik egyik – talán első – tagja a művész feladata, legyen valami költői, kreatív, ide és ide kérünk egy poént. Ezt egy művész a legtermészetesebb módon szállítja, de ha integrálni kell dolgokat, ez a fázis csak az egész 5%-a lesz, a többi pedig olyan egyeztetések, alkudozások sorozata, ahol a művész, vagy mondhatjuk néha, manager, vagy bohóc semmiben sem különbözik bárki mástól. Nem alkotásról, hanem projektről beszélnek, és a napok-hetek energiáját tesztelések, anyagminták nézegetése, gépinduláson való szerencsétlenkedés, árajánlatok fölötti alkudozások, szállítókra való telefonálgatások teszik ki. Amikor terméktervezés, csomagolás a feladat, és a végén csak az a probléma, hogy nem záródik jól a kupak, és ezért folyik a szörp, akkor nem lehet mondani, hogy ez egy szép termék, hanem az egész, úgy ahogy van, kuka. A 35 vagy 350 szempontból csak 1 hibás, de az összeset magával rántja. A művész pedig, vagy a művészek csapata hirtelen nem a siker fényében fürdik, hanem a kárt méri fel, sötétban tapogatózik a felelőst keresve, személyeskedik, barátságokat vesz igénybe, ám mindez nem jelenti, hogy legközelebb nem kezdi el elölről az egészet.

Facebook